Budimo se, ka snovima

Jedan svijet, kao kugla, kontinenti i sve se vrti oko globusa.Teatar, u kom se krećemo,mislimo i živimo.Ples na kiši, kap rose na dlanu.Pjesma pod suncem.Hod po mjesečini, pod nebom i zvijezdama. Stope u snijegu, osmjeh djeteta,voljena osoba kraj vas.Sa osmjehom i suzama, sa ljudima i svjetskim čudima. Kutija kao Pandorina.Kad je otvoriš sve tajne budu otkrivene.Neke ostaju čudom sakrivene.Cijeli svijet je teatar snova.Na pozornici stoje glumci.Tekst drže u rukama.Vode dijaloge i monologe.Pozornica je velika, uloge značajne bilo da su glavne ili sporedne. No hoće li publika prepoznati iskrene, i one koji to nisu? Glumci će odigrati svoje uloge,biće oni likovi koji su im zadani.Od riječi do riječi čitaju tekst. Kad neki dio zaborave, tu je skriveni šaptač da ih podsjeti. Ponekad sami tekst osmisle.Velike su naše pozorišne daske, koje život znače.Velike, a nama se ponekad čine malima. Malim za naše korake. Koračaš čovječe, ne glumi,ne čitaj unaprijed napisan tekst. Mijenjaj ono što nije dio tebe. Dodaj svoje riječi, budi režiser svog života. Ne daj da drugi režiraju u tvom teatru. I da mjesto tebe, tvoje snove sanjaju. Živi snove, koji ti radost donose. Nisu svi snovi uvijek lijepi, ali ih boljim možeš učiniti.Među publikom, se uvijek nalaze odabrani.Često vješto sakriju svoja prava lica.Vjeruj oni koji su odabrani prepoznaće glumiš li ili ne?
Scenografija postavljena, podižu se kulise.Svijetla se gase onda se upali par sijalica.Vi stupate na scenu i počinje predstava. Shvatite da vaš život nije knjiga koju je napisao drugi neko. Vi ste pisac i krojač snova. Kako krojite, tako sanjate, kako sanjate, tako živite. Znate da u teatru niste sami, i drugi ljudi tu žive.Cijeli svijet je teatar zelenila, mora, okeana, rijeka i čovjeka.Svako parče svog svijeta ima. Zajedno smo htjeli, ne htjeli cjelina.Globus je okrugao i krug se oko ose vrti, ka lijepim snovima, gdje god da živiš globus zavrti. Poruka posta:Vaši koraci, neizbrisiv trag ostavljaju.što više putujete,više tragova ostavljate. Teatar sjena je tek lažna scena. Sjenke svoja lica imaju, one ne stoje i ne glume,one žive, one putuju. Budimo se ka snovima budni snove možemo ostvariti!
Dok se budimo ka snovima, zasladite uz jedan kolač.
Torta Napolitana ili Sestro slatka
Podloga od keksa:
-250-300 gr keksa
-125 gr margarina
-1-2 dcl soka od naranđže
-150 gr šećera u prahu
-po želji možete dodati 2-3 štangle otopljene čokolade
Fil:
-750 ml mlijeka                                    -125gr šećera u prahu
-3 pudinga od vanilije                           -100 gr kokosa
-125 gr margarina                                 -2šlaga
-150 gr napolitanki od lješnjaka          -250 ml mlijeka
Priprema:
Za podlogu od keksa procedura je sljedeća.Prethodno samljeveni keks sjedinimo sa umćenim margarinom i šećerom u prahu.Dodajemo sok od naranđže onoliko koliko je potrebno da bi smjesa bila laka za oblikovanje.Po želji dodajte otopljenu čokoladu neke 2- 3 štanglice.Tako pripremljenu smjesu stavimo na tacnu i formiramo koru.
Za fil:Razmućeni puding skuhamo u mlijeku.Ostavimo da se hladi.U ohlađen dodamo margarin.Koji smo prethodno umutili sa šećerom u prahu!
Kad smo dobro sjedinili smjesu onda je dijelimo na dva dijela.U prvi dio dodamo kokos,u drugi izmrvljene napolitanke.Na podlogu od keksa ide fil sa kokosom,zatim fil sa napolitankama.
Mutimo šlag i namažemo preko cijele torte.
Torta je brza i kremasta.Danas ,mnogi vole takve torte.Ne vole sa korama.
Ko god je degustirao tortu svidjela im se. Makar ja volim i one torte koje imaju biskvit i lijepu kremu.Sjećaju na djetinjstvo.
Kakve volite,takve i pravite.Isprobajte recept.Ovu tortu od milja zovemo Sestro slatka.
Prijatno! Slika slijedi.
Napolitana ili Sestro slatka

Primjedbe

  1. Milena, sestro slatka, kad je kolač na kraju teksta, brže se čita... Mmmmmmm...

    OdgovoriIzbriši
  2. Gosp.Petrusicu,Hvala Vam na duhovitom komentaru."Sestro slatka"je ime kojim smo nazvali kolač kroz salu.Kroz salu i smijeh budimo se ka snovima.Budni sanjamo!Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Kaži šta osjećaš

Zamisli

U skerletu od ljubavi