Ima nešto u mrazevima

Prvi mraz jutros u mom dvorištu.Rano jutro, iz  topline doma posmatram kroz prozor.
 A vani hladno i miriše zima. Na stolu topli kakao, uobičajen napitak u ovim hladnim danima. Na radiju najavljuju hladna jutra i mraz, a sunčane dane.Tako će biti tokom cijele sedmice.Ispijam topli kakao, dopire pjesma,koja priliči ovom jutru, pod imenom "Mrazevi"od Irine Kapetanović.
Proviruje sunce, opire se gospodin mraz! Ima nešto u mrazevima. Nešto što se objasniti ne može, ali znam da ima! Ima nešto u ljudima, koji često zaborave na druge ljude, koji su bili tu kad im je pomoć bila potrebna. I baš kao što sunce mraz otopi, tako nestanu prijateljstva i ljubavi. Iščeznu.Tako ljeto u ljudskim srcima zamijeni zima. Ipak ne trebamo se čuditi, svi su tu kao prijatelji onoliko koliko su i trebali da budu. Sve se mijenja (baš poput godišnjih doba)i prolazi. Mrazevi ostaju i uvijek se vraćaju.
Prestaju ljubavi, oni koji su se voljeli, više se ne vole.Ljubavi dolaze, ljubavi prolaze. Prijateljstva nastaju, a onda prestaju. Logično, logično je, baš zato, što se sve promijenilo.
Nitko nikoga ne sluša, nitko nikoga ne čuje. Svako ima svoje razloge od kojih ne odstupa. I pišem, pišem o tome, jer bez ljubavi umjesto sunca, mraz, u čovjeku stanuje. Lijep je ovaj mraz što ga zima donosi, onaj u ljudskim srcima nije. Ima li razumjevanja, ima li ga igdje? Tražim ga, pa da ga poklonim drugima.Onda, bi tako bilo više ljubavi, onda bi prijateljstva trajala.Ne može sve ni savršeno biti.
Onda ni to ne bi bilo kako treba. Počeli bi sumnjati, u to da je sve idealno. Idealno ne postoji.
Idealno umislimo, zamislimo, a onda se poput stakla razbije. A kad se razbije ništa, sem povrijeđenih ega ne ostaje.No ja volim da vjerujem, i da priču okrenem, preokrenem i nešto da preduzmem.
Da nešto učinim, ma koliko se činilo, malim korakom, poput dječjeg.?Volim ljudima pomoći da vide ono što je pred njima cijelo vrijeme, a nisu vidjeli, jer u njima umjesto sunca, stanuju mrazevi.
Stanuju povrijeđena ega, ona su poput santi leda. Poput santi, koje jedino ljubav otopiti može.
Razočarani ste, nitko vas ne voli.Osoba za koju ste mislili, da vas voli (pazite dobro, mislili),no niste znali je otišla suprotnim putem od vašeg. Prijatelj vas je razočarao i više vam prijatelj nije.Takav je tok kojim vam rijeka teče. Ne dozvolite da je zalede, da presuši.Ne jer led se otapa, suša traje ali i prestaje. Sve dok umjesto mrazeva, u vašim srcima sunce ostaje.Ljubav je sve što nas okružuje.Volite sebe i druge.Dobro dijelo je ljubav prema drugima,osmjeh koji na licu nekom izmamite.I zapamtite ništa savršeno nije, jer da jeste znate li kako bi svijet onda izgledao? Iz ovog ugla ne možemo ni znati jer u savršenom svijetu ne živimo, a kroz vrijeme ne možemo da putujemo!
Ali sad i ovdje mnogo toga možemo, kad razumijemo,praštamo i volimo.
Jedan od prijedloga kako možete obradovati Vama drage slijedi u nastavku.
To je recept za jednostavne slane keksiće!
"Keksi sa začinskim biljem"
Potrebni sastojci:
-150 gr brašna               -2 kašike začinskog bilja po želji
-100 gr maslaca             -1 kašika vode
-2 prstohvata soli
Priprema:
Maslac sobne temperature,stavite u posudu.Izrežete ga na listiće.Zatim dodamo brašno.
Miješati rukama i dobro sjediniti.Ukoliko je smjesa mrvičasta,dodate kašiku vode,da bi se maslac bolje sjedinio sa brašnom.Kada smo masu dobro izradili,dodajemo dvije kašike svježeg ili jednu kašiku suhog začinskog bilja.To mogu biti peršin,bosiljak ili ružmarin.Sve izmiješamo i sjedinimo.Oblikujemo u rolat, koji umotamo u providnu foliju.Ostavimo rolat 1 sat u frižider da odstoji.Nakon tog vadimo rolat i režemo na parčad, koja trebaju biti jednake debljine.
Kekse redamo u pleh,na koji smo prethodno stavili papir za pečenje.Svaki keks pospemo sa malo soli, možete dodati i papra.Keksi idu u rernu.Pečemo ih na 190C,otprilike 12- 15 minuta.
Zavisno od debljine na koju ste keksiće rezali, a i od rerne.Ostavimo ih da odstoje.
Možete ih jesti same ili uz neki sirni namaz. Po vašoj želji.Keksi su jako prhki i ukusni.
Recept sam vidjela u jednoj Tv-e emisiji i kao što rekoh jako je jednostavan.Vi možete raditi duplu mjeru.Prijatno i pozdrav!Slika keksića slijedi uz jedan kreativni rad!


Primjedbe

  1. Normalan tok stvari da nam pucaju veze i prijateljstva, a stvaraju se nova, no nikada kao stara, jer mi nismo isti.
    U ova vremena toga ima mnogo više nego ranije, jer su ljudi previše okrenuti sebi.
    No, dovoljno je ako imamo jednog, ali vrednog prijatelja.
    Hvala za recept:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vjerujem da prijatelji i ljubavi dolaze i prolaze!
      Pritom mijenjaju tok stvari u našim životima.Tu su sa razlogom.Lijepo je imati prijatelje i nekog voljeti! Recept je meni bio zanimljiv, pritom ono najvažnije u ovo današnje vrijeme treba nam što više ovakvih recepata.Maslac možete zamijeniti margarinom.Meni je uspjelo i u toj verziji!Pozdrav i naravno Hvala!

      Izbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Kaži šta osjećaš

U skerletu od ljubavi

Zamisli