Pleme Votun

Šta ako, dodirnem zvijezde rukama, mjesečini budem drug?
Šta ako, pustim suze niz lice, a među ljudima sam, ili osmjehom pozdravim jutro?
Ako plešem po kiši, bez kišobrana, jesam li manje čovjek među ljudima?
Pitanja svom narodu postavlja djevojka neobičnog imena! Oduvijek drugačija, svoja i posebna.
Noću skrivena luta kroz grad, u kom se vode bitke za opstanak. Odabrana imenom, sa posebnim razlogom je postala vođa. Na granici dva svijeta različita, čuva svoje pleme.
Ponekad osjeti strah u hladnim noćima, no samouvjereno stoji na granici beznađa.
Ona vjeruje, to joj snagu daje!
Postojalo je jedno vrijeme, postojao je jedan svijet u paralelama svemira.
U njemu su živjeli neobični ljudi, raspoređeni u plemenima. Svako pleme je imalo svog poglavicu.
Jedno od tih plemena je bilo odvojeno od ostatka svijeta. Živjeli su u miru sa svima i nisu ulazili u sukobe sa drugim plemenima. Njihov vođa je bila djevojka neobičnog imena.
Po rođenju je dobila  ime koje je bilo znak. Njeno ime je Nera. Roditelji su joj dali to ime.
Na grčkom jeziku je značilo - voda, talijanskom - mračna, a na hebrejskom - svijetlost!
Smatrali su da će u budućnosti ta tri značenja biti dio njenog karaktera.
Govorili su da će poput vode moći da stvara, ali i da razara.To su bile odlike vođe. Mračna poput noći kako je nitko ne bi mogao prepoznati. Svijetlost u tami kad bude trebalo. U to vrijeme nisu mogli ni pretpostaviti kolika će biti njena uloga u vremenu koje dolazi. Vremenu u kom je došlo do sukoba među svjetovima. Djevojčica je odrastala, no već su u djetinjstvu primijetili kako je drugačija od svih.
Osim njenih roditelja, nitko nije znao šta će to dijete biti kad odraste. Bila je to tajna koju je trebalo sačuvati. Njen karakter su zapazili učitelji i govorili kako je nemoguće da tako malo dijete ima toliko odlika u sebi. Bila je baš kao što ime govori. Voda, tama i svijetlost. No tako malo dijete je već tada znalo balansirati sa svim svojim karakternim osobinama.
Kako je vrijeme prolazilo njeno pleme je bilo u sve zavidnijem položaju.
Bili su poljoprivrednici i sav njihov prinos je zavisio od vremenskih prilika. Bilo je mnogo kišnih godina, nakon njih su nastupile sušne godine. Zemlja na kojoj su živjeli bila je na granici ostalih zemalja. Živjeli su od onog što su uspijevali uzgojiti i prodati susjednim plemenima.
Uvijek su bili neutralni i živjeli su u dobrim odnosima sa svima. Nisu ulazili u sukobe i nisu bili ni na jednoj strani. Bili su drugačiji baš kao što je bila i sama Nera. S vremenom je to počelo smetati okolnim plemenima. No vođa plemena Votun, bio je  dosljedan svojim stavovima i živio je po ustavu plemena. Plemena  Oru Navi, Maniku, Zandi i Naru Vami su bili ostatak svijeta.
Granice su postojale i svi su na neki način bili povezani jedni sa drugima.
Tako su u plemenu  Votun bili- poljoprivrednici, Oru Navi - industrijalci, Maniku -zanatlije, Zandi- učitelji i moreplovci, Naru Vami- trgovci.
Opstanak plemena (ukoliko bi došlo do razdvajanja), bio je nezamisliv jer su bili vezani nitima koje su održavale njihov svijet u ravnoteži.
Imali su svoje resurse sa kojim su raspolagali i međusobno trgovali.
U tom svijetu nije bilo sve savršeno. No ipak su se znale uloge od svakog ponaosob, da ne bi dolazilo do sukoba. Mir su održavale vođe. Znalo se da iako bi došlo do sukoba to bi se rješavalo mirnim putem. Sukobi koji bi mogli dovesti do nemira se nisu dozvoljavali.
Znalo se šta, kad i koliko ko treba da radi. Svi su bez pogovora obavljali svoje poslove. Na granici koja je bila centralna tačka, gdje se spajaju sva plemena, vođe su se sastajale i dogovarale.
U tim godinama potpunog mira Nera je bezbrižno odrastala. Ne znajući da će jednog dana donositi sve odluke koje će bitno uticati na opstanak ne samo njenog, već i na opstanak njihovog cijelog svijeta.
Dragi čitaoci ovo je negdje naučno - fantastična priča koju godinama unazad formiram.
Napisala sam uvod, kao nekakav okvir, kako bi cijela priča trebala izgledati, odnosno njen početak.
Zamolila bi Vas za komentare i kritike.
Unaprijed Hvala! Veliki pozdrav!
Slika je preuzeta sa interneta!

Primjedbe

  1. Teško je, naizgled, ući i proniknuti u lavirint nečijih misli. Ali, nit priče, poput zlatne niti, vodi ka rešenjima i mogućim načinima opstanka ovog sveta; bez posezanja za silom (muški princip), već uz pomoć suptilnog i emotivnog (ženski princip).
    Ime Nera je veličanstven spoj, i verovatno dokaz da su voda, tama i svetlost spojivi, održivi, prosperitetni...
    Kraj priče se tek nazire, mada će joj mnogo mnogo trebati da se odmakne od početka. Treba u to verovati.
    Ja verujem, Milena, i glasam za Neru...

    OdgovoriIzbriši
  2. Teško je, naizgled, ući i proniknuti u lavirint nečijih misli. Ali, nit priče, poput zlatne niti, vodi ka rešenjima i mogućim načinima opstanka ovog sveta; bez posezanja za silom (muški princip), već uz pomoć suptilnog i emotivnog (ženski princip).
    Ime Nera je veličanstven spoj, i verovatno dokaz da su voda, tama i svetlost spojivi, održivi, prosperitetni...
    Kraj priče se tek nazire, mada će joj mnogo mnogo trebati da se odmakne od početka. Treba u to verovati.
    Ja verujem, Milena, i glasam za Neru...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Gosp Petrušiću, Odlično zapažanje ste iznjeli u vezi ove priče, koja negdje pretenduje da postane knjiga. U pravu ste mnogo je još vremena potrebno da bi se odmakla od početka.
      Osmišljavam je već godinama kao što rekoh.
      Vjerujem, da ću uspjeti da je napišem.
      Hvala Vam na podršci.
      Ostavila sam komentar na Vaš post, ponekad se dogodi da komentari ne stignu, nestaju plusevi ,kad ih dodam za neki post koji pročitah!
      Srdačan pozdrav!

      Izbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Kaži šta osjećaš

Zamisli

U skerletu od ljubavi