Kuća kolača

Mjesto ispunjeno čarolijom,gdje se kao u labaratoriji rade eksperimenti,naravno to je kuhinja.
Svakodnevna rutina, rekli bismo.A da li je tako?Čini mi se da je to danas ipak drugačija priča.
Pogotovo kada je riječ o kolačima.
Jednom prilikom nađoh se u takozvanoj "Kući kolača".
To je obična kuća izvana,iznutra je to slastičarnica.
Tu se prave jednostavni kolači sa jedinstvenim ukusom.
Putnici namjernici imaju mogućnost na nekoliko sati biti slastičari.
Mogu praviti kolače po receptima kuće,ili koristiti neki od svojih recepata.
Kako je moja knjiga sa receptima bila uz mene,pronađoh,jedan odgovarajući kolač koji bi mogla napraviti.
Kuhinja je malena,tako da se lako snaći,sve je na dohvat ruke.
Atmosfera koja vlada u kuhinji je odlična.
Kako je nas putnika bilo nekoliko svako je dobio svoj dio kuhinje,pribor i mogli smo početi kuhati.
Bilo je lijepo uz zvuke muzike,prijatno okruženje i ljubazne domaćine.
Svi su uživali u toj labaratoriji zvanoj kuhinja.
Uzeli smo kecelje,potreban pribor,sastojke,recepte i čarolija je mogla početi.
Kolač koji sam odlučila praviti je:
"Brzi kolač sa kokosom"
Potrebni sastojci su:
Kora:
-90 gr margarina
-150 gr šećera
-4 jaja
-120 gr brašna
-1/2 praška za pecivo
Fil:
-150 gr šećera
-5 kašika vode
-4 štangle čokolade
-200 gr kokosa
-160 gr margarina
-marmelada po želji
Priprema:
Za početak,polupamo jaja,razdvojimo žumanca i bjelanca.U sud sa žumancima dodamo šećer i margarin
mutimo mikserom.Zatim mutimo i bjelanca u čvrst snijeg.Nastavljamo dalje,naravno sa dobrom muzikom u pozadini,nešto u rock fazonu.Uzimamo varjaču i lagano sjedinimo umućena žumanca sa bjelancima.Dodamo brašno sa praškom za pecivo i sve lijepo sjedinimo.
Smjesu za biskvit izlijemo u podmazani i brašnom posut pleh i stavimo peci  na 180-200 C nekih 15 -20minuta.
U medjuvremenu pripremamo fil.
Uzimamo šerpu i pravo na šporet.Stavimo vodu,šećer i miješamo da se otopi.Dodamo margarin.čokoladu i također miješamo.Kad se sve otopi,sklonimo sa šporeta i dodamo kokos.Dobro sve sjedinimo.
Kad je biskvit pečen i ohlađen premažemo ga sa marmeladom po želji.Preko marmelade nanesemo topao fil.
Ostavimo kolač da se ohladi i stegne.Nakon toga ga siječemo na štangle i uživamo u mekom biskvitu i filu koji su sjedinjeni marmeladom.Ovaj kolač zovu još i "Kolač,zapravo torta".
Na kraju,znam hrpa suđa koje poslije treba oprati.Sam pogled na finalni proizvod i njegova degustacija vrijede pranja silnog posuđa.
Probajte eksperimentisati,čak i ako vam uvijek ne uspije,kuhajte i dalje.
Ali nemojte to raditi rutinski već uživajte istinski u tom.
Veliki pozdrav!



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kaži šta osjećaš

U skerletu od ljubavi

Zamisli