Morski talasi

Sjećate li se nedavno objavljenog posta o neobičnom otoku?Rekoh vam da ću ponovo pisati o njemu i ljudima koji tu žive.
Jutro,gledam u more i talase.Ptice lete iznad mora,plove brodovi.Toliko je zvukova koji su sinhronizovani.Šetam pješčanom plažom,tražim školjke i osluškujem sve te zvukove.
Rekoh sebi:Puštam misli neka kao brod plove.
Kako sam šetajući stigla na kraj plaže,usmjerih pogled ka restoranu.
Pogledah na sat i vidjeh da je vrijeme za marendu.Tako otočani zovu vrijeme za užinu.Krenuh ka njemu.Jedna od kuharica prilazi zvonu i zvoni.Inače svakodnevno se u određeno vrijeme čuje njegov zvuk kao poziv turistima da je vrijeme objeda bilo da je riječ o doručku,ručku,večeri ili za djecu najdražoj užini odnosno marendi.
Uputih se stazicom koja vodi ka restoranu.Dopire miris kolača i već znam da je riječ o kolaču sa breskvama.
Kuharice pjevaju i na tanjure redaju za svakog ni više ni manje nego dva kolača.Trebam li reći da se mi odrasli radujemo kao djeca?Iako je tog dana bila velika vrućina,pogotovo u kuhinji gdje se već pripremao i ručak,kuharice su bile vesele i nasmijane.Mi turisti smo odlučili pomoći ljudima koji rade u kuhinji. Uzeli smo tanjure,stavljali ih na tacne i krenuli iz kuhinje ka restoranu.Pjevajući, zajedno smo podijelili marendu.Onda smo se i mi pridružili svima i zajedno smo uživali degustirajući kolače.
Što se kolača tiče bio je toliko jednostavan,a toliko ukusan.Znate zašto?Zato jer je bio pripremljen sa mnogo ljubavi i radosti.
Danas pripremam ovaj kolač,doduše u nešto modernijoj varijanti.Njegova receptura i ukus su ostali isti.Uvijek me podsjete na otok i ljude koji tamo žive.
Prenosim vam recept i sliku ovog kolača.
"Mafini sa breskvama"
Potrebni sastojci:
-1jaje                            -225gr brašna
-50 ml ulja                     -1 vanilin šećer
-250 ml jogurta              -  1prašak za pecivo
-75gr šećera                  -breskve,šećer u prahu
Priprema: 
Mutimo jaje sa šećerom,dodamo ulje i jogurt i sve sjedinimo.Idemo dalje,pomiješamo brašno sa praškom za pecivo.Postepeno dodajemo u smjesu i na kraju dodamo vanilin šećer.Ništa bez vanilije.Dobro sve mutimo.Breskve siječemo na kockice ili manje kriške i po potrebi pošećerimo.
Uzmemo kalup za mafine i podmažemo.Izlijmo dio smjese dodamo breskve,pa izlijmo ostatak smjese,tako u svaki kalupić.
Rerna je zagrijana,stavljamo mafine da se peku.
Pečemo 20 minuta na 200C.
Ispečene mafine posuti sa šećerom u prahu. Uživajte u predivnom ukusu.Prijatno!
Ova mjera za kolač  je dovoljna za 12 mafina.
Na ljetnim vrućinama ovo je lagan i osvježavajući kolač.
Zamislite da ste negdje na moru,i uz kolač popijte čašu soka po vašoj želji.
Do sljedećeg posta:Veliki pozdrav!
Mafini sa breskvama

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Čovjek sa neke druge planete

Pleme Votun

Kad se ljubav igra žmirke