Ljubav u ljudima, prema ljudima

Nekad su, svakog radnog dana u isto vrijeme prikazivani dobri filmovi na televiziji.
Tako bi se mi okupili ispred Tv-a i čekali da film počne.Nestrpljivo smo čekali unaprijed najavljen film sve sa kokicama u rukama.Pored kokica na repertoaru bi se znao naći i kolač.
Jedan je ipak bio poseban, dok bi se pekao u rerni miris je dopirao iz kuhinje.Domaći kolač sa jabukama uz dodatak cimeta.Divan biskvit sa nadjevom od jabuka.
No recept ću vam napisati na kraju posta.Vratimo se mi filmovima.Zamišljali smo,(kako inače i biva kad ste djeca, mašta nas vodi kroz razne svjetove)kao da smo u kinu.Ekipa se okupi, grickalice u rukama, film počinje.Za trenutak smo se nalazili u 40,50...70 ili pak 80-im godinama, zavisno od toga u kom je vremenu radnja filma smještena.Putovali bismo sa junacima filma gdje god oni putuju.
Kroz razne pustolovine, koje smo kasnije pokušavali izvoditi u stvarnom svijetu.
Imali smo mašte i ideja napretek.Sa osmjehom i danas se sjetimo tih trenutaka.
Postoje filmovi, koji vam ostaju u sjećanju.Prenesu Vam divne poruke.Ponekad zaboravite naslov filma,ali vam, sam film ostane u sjećanju.Tako sam se ovih dana sjetila jednog filma.
Kako je dan unaprijed uvijek bila najava koji će film biti sljedeći, vidjela sam najavu za jedan film
Naslov je bio sljedeći: "Šalji dalje".Originalni  naslov je glasio:"Pay it Forward".
Film je poseban, ostavlja jak utisak na čovjeka, nakon što ga odgledate.
Poslije tog filma postavljate sebi bezbroj pitanja.Gledala sam taj film prije nekoliko godina.
U filmu je riječ o jedanestogodišnjem dječaku koji pokušava promijeniti svijet.
Neobičan profesor djeci daje domaći zadatak.Da osmisle kako promijeniti svijet?
Dječak po imenu Trevor,( kojeg igra Haley Joel Osment) dolazi na ideju kako promijeniti svijet.
Osmislio je način na koji bi trebalo mijenjati svijet: učiniti tri dobra dijela osobama koje, za uzvrat trebaju nastaviti taj lanac.
U pitanju je drama, realistično prikazan svijet.U ulogama su još i Helen Hunt koja igra dječakovu majku i Kevin Spacey u ulozi profesora.Režiser filma je Mimi Leder.
Preporučujem Vam da pogledate ovaj film.Vjerujte da ćete se zapitati, baš kao što sam i ja.
Kako su mnogi nazvali februar mjesecom ljubavi, nekako sam se sjetila tog filma.
Pretežno se govori o ljubavi prema voljenoj osobi, poklanjamo poklone, taj jedan dan.
No pitam se, šta je sa ljubavi prema ljudima? Ovaj film koji sam vam spomenula, govori o ljubavi prema ljudima.Takvo je moje viđenje filma. Zapravo bismo trebali ljubav gledati na drugačiji način.
Pokloni su nekako isprazni.Buketi cvijeća i razne sitnice za taj jedan dan.
Šta je sa ostalim danima?Gubi li ljubav smisao ako joj neki dan tek da značenje?Ostali dani su svakodnevna rutina.Mijenjamo li svijet poklonima? Koji su tek materijalne stvari.Dječak u filmu je mijenjao svijet na sebi svojstven način.Pokrenuo je osjećanja u ljudima, stvorio lanac dobrih dijela.
Ljubav treba biti u ljudima, ne u poklonima.Kad učinite dobro dijelo, ono nije tek samo dobro dijelo.
Mijenjate svijet.Možda će vaš osmjeh nekom uljepšati dan? Ili ćete pomoći beskućniku koji stoji na uglu ulice u ovim hladnim danima.Parče hljeba i topli čaj da se zgrije, ruke su mu promrzle.Ostao je bez doma i jedini dom za kog zna je vedro nebo.Nebo, na kom se smjenjuju dan i noć.
Niste učinili mnogo pomislite, dali ste mu tek parče hljeba i čaj.Vjerujte nije tako, tog trenutka ste učinili ono najbolje što ste mogli.To je ljubav prema ljudima.Kada bismo svakodnevno, bar jedan trenutak učinili nešto dobro drugima, tokom godine bi se skupilo mnogo takvih trenutaka.
Djeca znaju činiti dobra dijela, smatram da je iz tog razloga u filmu glavna uloga dodijeljena djetetetu.
Odrasli sa godinama zaborave na ljubav prema ljudima.
Prije neki dan sam gledala prilog o čovjeku koji nema svoj dom godinama.Tih čovjek, ništa ne traži ni od koga, ako ima koji dinar on kupi hranu ako ne, ćuti. Svaki dan po zimi i kiši, hladnoći i suncu pod vedrim nebom. Tamo u Sarajevu na Baščaršiji.Slučajno je jednog dana prolazila djevojčica sa ocem i zapazila tog dobroćudnog starca.Jedno vrijeme su mu kupovali kifle.Da bi djevojčica poslije nekog vremena zamolila oca da mu pruži dom.Znate šta? Dobroćudni starac danas ima svoj dom!
Nije li to divno dijelo za koje je zaslužno ni manje ni više nego dijete ? Dijete koje je znalo prepoznati dobrotu u ljudima. Svi bismo se trebali zapitati, gdje u ljudima nestane sa godinama ljubav prema drugim ljudima i sebi samima? Svijet bi bio mnogo bolji, kad bismo i mi prema njemu bili bolji.Kad ne bismo prolazili tek tako jedni pored drugih? Kad osjećanja ne bi uzimali tek zdravo za gotovo i kad nam ljubav tek riječ ne bi bila, već istinska sreća koja nas okružuje!
Poruka ovog posta bi bila : Činite dobra dijela ispunjena ljubavlju, prema ljudima!
Naravno dok budete gledali film koji sam vam preporučila, isprobajte recept za kolač sa jabukama."
"Kolač sa jabukama"
Potrebni sastojci:      
-4 jaja                              - 1 šoljica mlijeka
-3 šoljice šećera              -1prašak za pecivo
-  4 šoljice brašna            Fil:
-2 šoljice ulja                 -1kg jabuka
                                       -1/2 kesice cimeta
Priprema:
-Umutiti jaja sa šećerom,dodati ulje,brašno,mlijeko i prašak za pecivo.Pola tijesta izliti u manju tepsiju i zapeći.Izvaditi iz rerne, posuti rendanim jabukama pomiješanim sa cimetom i preliti sa preostalim tijestom.
Staviti ponovo da se peče na 200C. Po želji gotov kolač posuti sa šećerom  u prahu.
Prijatno !
Slika je preuzeta sa interneta!





Primjedbe

  1. Milena, i ovo je lepa priča - s mirisom i ukusom, ali pomen Baščaršije razgalio mi je dušu. Svako proputovanje ili boravak u Sarajevu, neizostavno, podrazumevali su i - Baščaršiju. I danas se rado sećam mirisa ćevapa... Iskačem iz okvira priče, ali ne zamerite mi! Priče zato i postoje. Prijatno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Gosp.Petrušiću, Baščaršija je posebno mjesto.Baš tu se može vidjeti mnogo neobično-običnih ljudi.Humor koji je i danas nepromjenjen, kao i ćevapi.Tako je to u Sarajevu.Prije nekoliko dana,bila je 31 godina od Olimpijade.Lijepo se sjetiti tih vremena.Pozdrav!

      Izbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Kaži šta osjećaš

Zamisli

U skerletu od ljubavi