Od procedure do recepture

Miris dunja na ormaru, ugođaj koji jesen sa sobom donosi u dom.Vatrica već pucketa u kući.
Prvi dani jeseni u mom kraju, na stolu plodovi jeseni. Miris zimnice vani.Vrijedne domaćice pripremaju raznorazne đakonije.Lišće žuti i opada. Zlatne boje jeseni stižu u grad.
Bundeve i kestenje to je obavezno na repertoaru. No za njih vrijeme tek dolazi.
Ovih dana na stolu se nađu grožđe i kruške. O gospođici kruški ću posebno govoriti u ovom postu. Kad je stiglo proljeće (poslije duge zime) ,kruška što se nalazi u našem malom vrtu pustila je bijele cvijetove.Probudila se iz zimskog sna. Okupile se pčele oko nje, leptiri lete, ptice cvrkuću. Dive se ljepoti kruške, zelenim listovima što su upotpunjeni cvijetovima.Onda se ti cvjetovi pretvoriše u male plodove, male odmetnike.Uz pomoć sunca rasli su kroz ljeto.Ponosno je stajala dok su kiša i nevrijeme vladali.Čuvajući svoje plodove, da bi do jeseni doputovali.Jesen stiže a oni mali odmetnici zelenu boju, zamijeniše žutom.Sad i nisu više mali već veliki plodovi. Miris kruške se širi kuhinjom. Jedinstvo okusa i ukusa. Brali smo plodove, pravili kompote, ukusne mafine.Onda kako svi volimo tufahije sa jabukama,odlučim se napraviti tufahije sa kruškama.Ukućanima se svidjela nova voćka a ista poslastica. Ovakva je bila procedura koja je vodila ka recepturi.
Prvo posjetih vrt i skupih u košaru kruške koje tako lijepo mirišu. Priznajem bilo je i stršljenova,pa sam vrlo brzo pobjegla od stabla. Bježeći se zahvalih kruški na divnim plodovima.
Ulazim u kuću i krećem sa pripremom.Ih što ja komplikujem! Kao da je u pitanju neka poslastica koja zahtjeva sate, a ne minute pripreme? No poenta je u tome da unesemo što više radosti u pripremu poslastica kojim ćemo obradovati ukućane i goste koji mogu doći.Nije važno znamo li te recepte, da li su jednostavni za pripremu ili ne?Već nas te sitnice čine sretnima!
Da se vratimo na recepturu, jer sam završila proceduru i pobijedila stršljenove!
Znači uzmemo kruške,ogulimo i izdubimo.Količina je koliko ljudi toliko krušaka.
Ostali sastojci koji su potrebni su sljedeći:
Marmelada od šipka,može i miješana,važno da je marmelada.
Zatim mljeveni keks i orašasti plodovi, orasi,lješnjaci.
No sa obzirom kolika je cijena gore spomenutih plodova i kokos dolazi u obzir.
Znači imamo sve što je potrebno.Kada su kruške izdubljene,stavimo ih u šerpu,prethodno napunjenu vodom i stavimo sve na šporet da se kuhaju.
Dok se naše kruškice kuhaju,pripremimo punjenje.
Uzimamo marmeladu,sami ćete procijeniti kolika količina vam je potrebna.Odokativna metoda.
Ja stavim par velikih kašika,onda postepeno dodajem keks i orašaste plodove.Sve dobro promiješam
da bude kompaktno.I to je to.Kruške su se već skuhale.
Možemo ih puniti.Prethodno ih ohladite.Izdubljene kruške punimo smjesom.Ređamo na tanjur.
Onda ih na kraju pospemo sa mljevenim keksom.Tufahije gotove, nalaze se na stolu.Naravno tu je i kafa kao neizostavni dodatak.
Miris kruške,jeseni,dragi ljudi i šta vam drugo treba?
Uživajte u trenutku,dok ispijajući kavicu degustirate tufahiju.
Poruka posta:Ljudi kuhajte,uživajte u pripremi jela i kolača,ono najvažnije obradujte njima,Vama drage ljude!
Dobrodošla jeseni!




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kaži šta osjećaš

U skerletu od ljubavi

Zamisli