Čovjek sa neke druge planete

U jednom gradu ulica, posred ulice stolica i bezbroj ljudskih lica.
Na stolici sjedi čovjek i gleda kako ljudi prolaze. Žure, jure, idu dolaze i odlaze.
On gleda i blago se osmjehuje.Pomalo sanjar, ponekad dijete, čovjek sa neke druge planete.
Lutalicom su ga zvali. Ko je on bio stvarno, nisu znali ?!
I možda im neobično toliko bilo ne bi, da on posred ulice na stolici ne sjedi?
U Njegovom pogledu ogleda se daljina, u osmjehu neka toplina, sa usana govori tišina.
Odjeća je stara i cipele su mnoge puteve prošle, skupilo se mnogo putovanja, pa su sa njim zajedno u grad došle. Jedna torba na njoj etikete sa putovanja, o kojim običan čovjek tek može da sanja.
I šešir poseban na glavi nosi, kaže izrazito se njime ponosi, jer vjetru uvijek prkosi.
Prolaze ljudi, jure i žure, ne zastaju, vremena nemaju.
Jedan mladić dođe i reče: Dobar dan gospodine!
Dobar dan, mladiću!
Izvinite gospodine, misli mi se prepliću, pa otvoren sa pitanjima biću.
Znatiželja puka to nije,već želja da saznam kako je to imati mrvu mira, kap veselja?
Pa Vas molim da mi kažete, šta Vi sjedeći ovdje vidite?
Vidim ono dijete kako se smije, sunce što nas grije.
Mladi par kako hrani golubove, sve se to život dijete moje zove.
Na fontani voda teče, tu zaljubljeni požele želju svako veče.
Ubace novčić i požele da im ljubav vječno traje, pa zagrljeni produže dalje.
Gledam prosjaka tu na ulici, kako stoji i sitne kovanice kad padne noć broji.
Ima mladosti i zrelosti, svima idu ulicom koraci.
Ona pamti cipele koje njom hode, dok ih vjetrovi života vode.
Jure, žure i vremena nemaju da u ljepoti koja nas okružuje uživaju.
Kažu da sam čudan što sanjam, a ja sam budan.
Mladić sluša svaku riječ pamti u sjećanje piše.
Hvala Vam mudri čovječe, što ste mi sve ovo rekli, naučili ste me da su sitnice bitan dio slagalice, što se život zove.
Treba dijete znati prepoznati sebe, da bi prepoznao i svijet oko tebe.
Zbogom i sreća neka te uvijek prati, život je jednostavan, onoliko, koliko ga znamo očima gledati, a dušom vidjeti!
Zapamti da možeš biti glasan, budi i tiši.
Pleši po suncu, nauči i po kiši.
Suze uvijek osmjehom obriši.
Mladić niz ulicu krenu laganim koracima, dok ptice lete negdje pod oblacima.
Primijeti tu ljepotu i shvati koliko je bitna radost u životu.
Koliko je važno da smo tu, u sadašnjem vremenu.
Pusti misli da ti plove, to se život zove.
Na stolici čovjek sjedi i pamti svaki detalj u sjećanje zapisuje.
Ko je on u stvari još otkrio niko nije ?!
O njemu se legende pišu i pričaju priče, no vjerujem da je samo čovjek, koji zna da jednostavnost života prepozna i ljudima poruku o ljubavi prenese, a onda putuje na nove adrese.
Dragi čitaoci, ova priča je 100- ti post koji sam napisala i objavila.
Hvala Vam svima od srca, što odvojite vaše vrijeme i pročitate priče koje pišem.
Na svakom komentaru, konstruktivnoj kritici, lijepim riječima i pozdravima.
Objavljujem jedan recept za  ČOKO KOLAČ, da je bar mislima pošaljem svima Vama.
Uz sliku torte ima jedan patuljak koji je negdje simbol cijele priče, o čovjeku sa neke druge planete.
Taj patuljak je poklon koji sam dobila od drage osobe i jedna kutijica moj kreativni rad.
Do sljedeće priče: Veliki pozdrav dragi čitaoci!
"ČOKO TORTA"
- POTREBNI SASTOJCI:
-KORA:
-5 jaja
-5 kašika šećera
-7 kašika brašna
-1 kašika kakaa
-2 kašike kokosa ili orasa po želji
-1 prašak za pecivo
-200 ml soka od narandže
FIL:
-500 ml mlijeka
-5 kašika šećera
-5 kašika brašna ili gustina kako volite
-125 gr margarina ili maslaca
-malo šećera u prahu
- malo kokosa ili orasa
-100 gr čokolade
- 2 šlag pjene
- 250 ml mlijeka
PRIPREMA:
Ljudi moji idu prazniciiiiii, pa neka nam ovaj kolač bude uvod u naše slastičarske čarolije, ponekad i
ne budu baš čarolije, ali nema veze.
No da se vratimo na pripremu kolača. Odvojimo bjelanca i žumanca. Mutimo žumana, dodamo šećer, 2 kašike brašna, pomiješane sa praškom za pecivo i dodamo kašiku kakaa, dvije kašike kokosa ili orasa. Sve to sjedinimo. Posebno mutimo bjelanca i dodamo u smjesu sa žumancima.
Jesam li zapetljala cijelu priču? Jesam, iako znam da vi znate kako to sve već ide.
Rernu smo prethodno zagrijali na 200C i izlijemo smjesu u podmazanu i brašnom posutu tepsiju.
Stavimo koru da se peče na 200C oko 15-20 minuta što bi rekli zavisi od rerne.
Kad je kora pečena izvadimo je da se prohladi i prelijemo sa sokom od narandže.
Pripremamo fil, od pola litre mlijeka odvojimo malo. ostatka stavimo na šporet i dodamo šećer.
U mlijeko koje smo odvojili dodamo brašno ili gustin, mutilicom ili pjenačom razmutimo i stavimo da se skuha u mlijeku. Mješati brzo da se ne bi stvorile grudice.
Skloniti sa šporeta i dodati u vruće čokoladu izlomljenu na kockice. Miješati dok se čokolada ne otopi.
Ostavimo fil da se ohladi i onda u tako ohlađen fil dodamo margarin ili maslac koji smo prethodno umutili sa malo šećera u prahu. U fil po želji možete dodati malo kokosa ili orasa.
Kad je fil gotov filujemo koru. Mutimo šlag pjenu sa mlijekom i premažemo cijeli kolač.
Ukoliko, vam se mjera za fil učini količinski mala, možete je slobodno povećati.
Dodati 700ml mlijeka, 7 kašika brašna ili gustina i 250gr margarina.
Kolač je spreman za degustaciju.Prijatno! Obradujte vama drage ljude u ovim pretprazničnim i prazničnim danima! Slika slijedi!



Primjedbe

  1. Iskreno čestitam na 100-tom postu, porukama ljubavi, koje ti prenosiš svojim lijepim pričama koje rado čitam :)<3 Ah, da i na ovom receptu, kao i svim lijepim kreativnim idejama kojim popratiš svoje tekstove <3 Srdačan pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Poštovanje!Hvala Vama na divnim riječima. Sve najbolje Vam želim u predstojećoj Novoj Godini!Srdačan pozdrav!

      Izbriši
  2. Predivna priča! Toliko sam uživala:) Unijeli ste božićni duh u naša srca i zato Vam od srca hvala. Kolač sladi usta a priča grije dušu! Zar nam nešto više treba ?! Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  3. Predivna priča! Toliko sam uživala:) Unijeli ste božićni duh u naša srca i zato Vam od srca hvala. Kolač sladi usta a priča grije dušu! Zar nam nešto više treba ?! Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Vam, mnogo na lijepim riječima.Sve najljepše vam želim za Božić i Novu Godinu!Srdačan pozdrav!

      Izbriši
  4. Čestitam ti jubilani 100-ti post! Topla priča kao i sve koje pišeš. Tortica je ukusna prema onom što si navela, a sok od narandže joj daje poseban šmek. Pozdravljam te od srceta <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala mnogo draga Milena.Drago mi je da ste pročitali priču! Kolač vole ukućani volim kuhati pa ponekad postavim sliku kolača iz čarobne kuhinje! Srdačan pozdrav!

      Izbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Kaži šta osjećaš

Zamisli

U skerletu od ljubavi